laupäev, 24. september 2016

P 26.10.2014 Rantepau

Varajane äratus ja tegelikult oleme üldse vähe magada saanud, kuna alates kell 4-st iga poole tunni tagant helisevad kirikukellad ning lisaks kirevad kõik ümbruskonna kuked vahet pidamata. Hommikul tõustes oleme juba väsinud J.
Täna on meil Amosega koos treking külades. Külades ringi liikudes tuleb arvestada kohalike tavadega ehk liiga paljastatud keha on taunitav. Amos peab korduvalt Ele-Riinule meelde tuletama, et nüüd oleks viisakas püsisääred ja pluus alla lasta, et mitte külaelanike solvata. Majadest jäävad silma paadi või sarvede kujulised majad, mis enamuses ei ole elamiseks vaid jõukuse näitamiseks, mida rohke sarvepaare eriküljele on, seda jõukam elamine. Tihti on need majad, mis on tegelikult kõrgemal jalgade peal ka vilja hoidlateks, et väikenärilised nii kergelt ligi ei pääseks.
















Kogu tänasest nähtust ja Amose jutust on tunne, et kogu elu käib siin ümber surma. Härgasid kasvatatakse põhiliselt matusteks, tööks kasutatakse väga vähe. Härgadel on rõngas ninast läbi ja pea on ülespoole tõstetud, siis on tugevamad kaelalihased ja parem liha matusteks.
Korralik matus on kõige olulisem, kui rahalises mõttes ei suuda lähedased seda korraldada, siis süstitakse kadunukesesse formaliini lahust ja võib kuni 10a kodus olla, temaga käiakse rääkimas, viiakse vahel suitsu ja süüagi ning läheaste jaoks polegi ta nagu surnud. Surnu vahepeatuseks enne matusetseremooniat võib olla ka kivikamber, mida toksitakse ise meislitega või lastakse see kellelgi teha. Olenevalt augu suuruset kivis võib selle tegemine aega võtta 1-2,5 kuud.




Amos viib meid oma vanaema juurde kohvile, väga tore vastuvõtt, kuhu kogunevad muud sugulased ja küla lapsed.






Käime kohalikust baarist läbi ja ostame värskelt käärima läinud palmiveini, üle tänava müüakse väikseid kollaseid ja punaseid arbuuse, kuna oleme autoga, siis võtame viimaseid rohkem J.




Pühapäeva õhtul söögikohta leida on päris keeruline, peame jälle poodi ja turule minema, ostud tehtud ja hostelisse sööma. Tänane parim ost on meie Margusega lemmikud – kuivatatud kalad.




Väiksed veidrused, mis täna silma jäid – elavat kukke pestakse kraani all ja meesmüüja vabaneb oma habemest pintsettidega, ise samal ajal müües.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar